Biblia

Peter Vajda - 28. 12. 2020

Koncom tohto roka sme boli svedkami jedinečnej konjunkcie planét Jupiter a Saturn. Obe planéty sa počas konjunkcie nachádzali nízko nad obzorom na JZ horizonte krátko po západe slnka, preto na miestach, kde sú na obzore hory či kopce nebolo možné konjunkciu pozorovať. Naviac bolo aj oblačné až zamračené počasie.

Čítať ďalej Betlehemská hviezda

administrator - 4. 6. 2020

Pri ukrižovaní Ježiša Krista došlo k zatmeniu Slnka na pravé poludnie, o 12:00 (o šiestej hodine podľa dobového počítania dennej doby). Tma (zatmenie Slnka) trvala celé tri hodiny (do deviatej hodiny podľa vtedajšieho počítania).

Čítať ďalej Slnko si ukrylo svoju tvár

administrator - 4. 6. 2020

Pôvod jazykov predstavuje pre evolučné učenie vážny problém. Po vydaní Darwinovho diela „O pôvode druhov“ v roku 1859 sa špekulácie o tejto téme rozšírili. Niektoré z nich boli natoľko absurdné, že Parížska lingvistická spoločnosť „Société de Linguistique de Paris“ vydala zákaz na všetky takéto diskusie, ktorý trval viac ako storočie.

Čítať ďalej Jazyky Bábela

Peter Vajda - 28. 5. 2019

Na začiatku Biblie, v knihe Genezis, kde nachádzame opis stvorenia, čítame, že Boh vysadil záhradu (raj) v Édene, a do tejto záhrady umiestnil stvoreného človeka. Určite by nás mohlo zaujímať, kde sa táto rajská záhrada nachádzala zemepisne, čo sa s ňou stalo, prípadne či je šanca, že by ju archeológovia objavili podobne ako mnohé iné [...]

Čítať ďalej Raj (záhrada) v Édene

Peter Vajda - 28. 5. 2019

Prevláda ustálený názor, že vznik fosílií v geologických vrstvách si vyžaduje veľmi dlhé geologické veky. Moderné vedecké poznanie však prináša iný uhol pohľadu. Vznik fosílií (fosilizácia) si vyžaduje správne podmienky. Kľúčovým medzi týmito podmienkami nie je dlhý čas, ale teplota, tlak a veľké množstvo sedimentu.

Čítať ďalej Rýchly vznik fosílií

Cecilia Bukatova - 15. 6. 2017

31. október 1517 sa všeobecne považuje za počiatok protestantskej reformácia. Lita Cosner v článku „Sola Scriptura in an age of science“ sa zamýšľa na princípom sola scriptura (jedine Písmo) v dobe súčasnej vedy. Článok v slovenskom preklade sa nachádza na adrese http://casopis.solas.sk .

Čítať ďalej Sola Scriptura vo veku vedy

Cecilia Bukatova - 8. 5. 2017

Zrejmou otázkou je, prečo by sme mali veriť knihe Genezis, kde sa píše, že Boh niečo stvoril, keď neveríme detailom a podrobnostiam stvorenia? Pýta sa Dr. Jonathan Sarfati, Ph.D., austrálsky fyzikálny chemik a kreacionista a pokračuje: Koniec koncov, Ježiš povedal Nikodémovi: „Ak som vám povedal zemské veci a neveríte, ako potom, ak vám poviem nebeské, [...]

Čítať ďalej Autori Biblie veria, že ide o históriu

Peter Vajda - 20. 3. 2017

Ak je niečo v astronómii či astrofyzike, čo výrazne a vypuklo nezapadá do štandardne prijímaných evolučných predstáv o vzniku vesmíru Veľkým treskom, tak sú to práve kvazary. Kvazary sú hviezdam či galaxiám podobné objekty (kvázi-stelárne-zdroje rádiového žiarenia), ktoré sa vyznačujú silným žiarením v rádiových vlnových dĺžkach a nesmierne veľkým červeným spektrálnym posunom, pričom majú aj [...]

Čítať ďalej Kvazary zvestujú mocné svedectvo

administrator - 17. 2. 2017

Vo vydavateľstve SOLAS vyšla publikácia Peter Vajda Zmluva zasľúbení V publikácii sa autor sústreďuje na udalosti okolo Abraháma, na Božie konanie s Abrahámom a skúmanie zasľúbení, ktoré dostal. V strede pozornosti je zmluva, ktorú s ním Boh uzavrel. Toto všetko je nesmierne dôležité pre naše porozumenie Božej milosti a Božieho plánu spásy človeka.

Čítať ďalej Nová publikácia

Martina Mesarosova - 30. 11. 2016

Je Biblia dôveryhodná historická kniha? Alebo je to len zbierka morálnych ponaučení? Pýta sa Lita Cosner vo svojom článku Is the authority of Scripture only about spiritual things? Ak sú udalosti popísané v Biblii založené na skutočnej a pravdivej histórii, potom aj duchovné učenie musí byť skutočné a pravdivé. Ak Biblia popisuje reálnú históriu ľudstva, [...]

Čítať ďalej Týka sa autorita Písma iba duchovnej oblasti?