Peter Vajda - 6. 9. 2019

– dôsledky pre hypotézu Veľkého tresku Laická verejnosť žije pod dojmom, že evolúcia vesmíru opísaná ako Veľký tresk je faktom alebo vedecky dokázanou teóriou. Sú o tom presvedčení aj mnohí vedci. Dokonca viacerí teológovia sú na tom rovnako, a preto obhajujú nezmyselný vnútorne rozporuplný pokus o harmonizovanie biblického zjavenia a evolučnej hypotézy založenej na Veľkom tresku.

Čítať ďalej Antihmota stále chýba

Peter Vajda - 28. 5. 2019

Prevláda ustálený názor, že vznik fosílií v geologických vrstvách si vyžaduje veľmi dlhé geologické veky. Moderné vedecké poznanie však prináša iný uhol pohľadu. Vznik fosílií (fosilizácia) si vyžaduje správne podmienky. Kľúčovým medzi týmito podmienkami nie je dlhý čas, ale teplota, tlak a veľké množstvo sedimentu.

Čítať ďalej Rýchly vznik fosílií

Peter Vajda - 18. 9. 2018

Pozorovania časticových fyzikov a experimenty z veľkého hadronového urýchľovača priniesli poznanie o hmotnosti Higgsovho bozónu, ktoré je pozoruhodné. Poukazuje totiž na veľmi výnimočné jemné vyladenie celého vesmíru na úrovni elementárnych častíc, a tým pádom poukazuje na Stvoriteľa, i keď mnohí (či väčšina) z fyzikov sa namiesto viery v Stvoriteľa radšej prikloní k materialistickému ateizmu a [...]

Čítať ďalej Nízka hmotnosť Higgsovho bozónu a jej odkaz

V posledných dňoch celý svet obletela správa o detekcii gravitačných vĺn. Austrálsky fyzik Prof. John G. Hartnett v rovnomennom článku (v angličtine) opisuje tento experiment. Popisuje jeho realizáciu, uvádza výsledky.

Čítať ďalej Aký dopad má detekcia gravitačných vĺn na biblické stvorenie?

Peter Vajda - 4. 10. 2012

Čo sa týka evolúcie života od prvej prapôvodnej formy nejakého primitívneho života až po súčasnú živočíšnu a rastlinnú ríšu vrátane človeka zástancovia evolúcie predkladajú už od čias Darwina prirodzený výber ako mechanizmus, ktorý poháňa evolúciu. V súčasnosti je všeobecne známe to, že živé organizmy sú budované na základe genetických informácií uložených v DNA. Tieto informácie kódujú najmä stavbu [...]

Čítať ďalej Ľudská DNA a evolúcia

administrator - 5. 6. 2012

Konferencia je venované téme vzťahu stvorenia a súčasnej vedy

Čítať ďalej Stvorenie a súčasná veda, Žilina 2012

administrator - 17. 6. 2011

Multimediálna prednáška. Prednášajúci: RNDr. Peter Vajda, Ph.D. Organizátor: Kresťanské zbory Trenčín. Dátum: 26. 6. 2011 o 16:00 hod. Miesto: Kultúrne stredisko Juh, Trenčín. Mapa lokality sa nachádza na tejto stránke v položke Kalendár.

Čítať ďalej O čom svedčia vrstvy geologického stĺpca a fosílie?

administrator - 14. 4. 2011

Víkend o stvorení, knihe Genezis a preskúmaní evolučných tvrdení. Verejná séria štyroch multimediálnych prednášok. Prednášajú: Pracovníci občianskeho združenia Temelios. Organizátor: Bratská jednota baptistov (BJB) Poprad. Dátum: 10. 6. – 12. 6. 2011.

Čítať ďalej Pôvod druhov